Na de economische crisis van een aantal jaar geleden is de huizenmarkt inmiddels weer aardig opgekrabbeld. Waar het tijdens de economische crisis vaak eenvoudig was een huis te kopen doordat het aanbod groot was, verkopers graag wilden verkopen en de vraag veel minder groot. Verkopende partijen zijn tegenwoordig vaak een stuk veeleisender en makelaars maken zich er graag gemakkelijk vanaf. In plaats van het sluiten van een snelle overeenkomst, komt er vaak een lang steekspel van biedingen kijken bij het kopen van een huis. Maar hoe gaat het bieden op een huis nou precies in zijn werk? Dat leggen we je graag kort en bondig uit in onderstaand artikel.
Het bepalen van jouw openingsbod
Wanneer je van plan bent een bod te gaan doen op een huis, is het bepalen van de hoogte van het openingsbod een belangrijke eerste stap. De hoogte van dit openingsbod wordt vaak afgestemd op de vraagprijs van de verkopende partij. Wanneer je vaker een huis hebt gekocht door te bieden op een huis zal je misschien weten dat dit niet de slimste manier is om een openingsbod te bepalen. Door het openingsbod af te stemmen op de woningwaarde, zal je een betere onderhandelingspositie hebben. De hypotheek die je uiteindelijk voor het huis kunt krijgen, is namelijk ook afgestemd op deze woningwaarde. Een indicatie van de woningwaarde kun je tegenwoordig prima online vinden, bijvoorbeeld via WOZ waarde loket van de Rijksoverheid. Ook andere factoren zoals de periode dat de woning te koop staat, concurrentie en of de verkopende partij graag wil verkopen omdat ze bijvoorbeeld al een nieuw huis hebben gekocht kunnen een rol spelen bij het bepalen van het openingsbod. Je kunt natuurlijk voor zulke zaken ook een aankoopmakelaar betrekken.
Ontbindende voorwaarden en bieden op een huis
Het is verstandig altijd ontbindende voorwaarden op te nemen wanneer je een bod doet op een huis. Deze ontbindende voorwaarden maken het mogelijk om het bod onder bepaalde omstandigheden in te kunnen trekken. Dit kunnen bijvoorbeeld omstandigheden zijn zoals een bouwkundig rapport waaruit hogere (verbouw)kosten naar voren komen dan zijn voorgespiegeld. Ook is het verstandig het geval dat je de financiering niet rond kunt krijgen, op te nemen in de ontbindende voorwaarden. De hoogte van het openingsbod en de ontbindende voorwaarden bespreek je meestal uitvoerig met de makelaar. Wanneer jullie er helemaal uit zijn kan het eerste bod worden uitgebracht bij de verkopende makelaar.
Reactie en onderhandelingen
De verkopende makelaar zal in de meeste gevallen reageren op jouw openingsbod met een tegenbod. In een heel enkel geval accepteert de verkopende partij het openingsbod direct maar dit komt niet heel vaak meer voor. Vervolgens kunnen de onderhandelingen beginnen doordat jij weer op het tegenbod reageert. De aankoopmakelaar zal je wanneer je deze in de arm hebt genomen bijstaan en adviseren in de onderhandelingen. Bepaal in ieder geval voor jullie zelf welk bedrag je maximaal wilt bieden en hou je daaraan.
Bieden boven de vraagprijs
In de markt van tegenwoordig zie je veel huizen verkocht worden boven de vraagprijs. Wanneer er erg veel belangstelling is wordt er door de verkopend makelaar vaak een biedproces voorgesteld. Je kunt dan alleen een eindbod uitbrengen. Hiervoor geldt in het bijzonder oriënteer de concurrentie goed door op ieder bezichtigingsmoment aanwezig te zijn. Bekijk goed wat je maximaal kunt en wilt financieren en wat dan de maandelijkse lasten worden en bepaal je eindbod.