Aankoopmakelaar

Het kopen ofwel verkopen van een huis is over het algemeen niet iets wat je iedere dag doet. Er komen een hoop juridische aspecten bij kijken en ook kennis over de gemeente, de wijk, de straat en waarde van een huis is praktisch bij het kopen of verkopen van een huis. Er kan immers een te hoge prijs worden gevraagd of er kunnen verborgen gebreken in het huis verscholen zitten. Een aankoopmakelaar helpt je bij het beoordelen, onderhandelen en uiteindelijk kopen van een nieuw huis. Ook kan een aankoopmakelaar eventueel voor je op zoek gaan naar een geschikt koophuis indien je niet direct iets kunt vinden. De aankoopmakelaar helpt je in alle fases van het proces van een huis kopen. Zie hiervoor ook het stappenplan. We zullen hier bespreken wat zoal de werkzaamheden kunnen zijn van een aankoopmakelaar in de verschillende fases.

Inventarisatie en verkenning

Allereerst is het handig wanneer je een huis wilt kopen, eens met de aankoopmakelaar te gaan zitten en een aantal zaken te bespreken. Zo is het handig dat de makelaar op de hoogte is van jouw woonwensen, de voorzieningen die je in de buurt wenst, je financiële mogelijkheden en huidige woonsituatie. Vervolgens zal gekeken worden welke taken de makelaar op zich zal nemen en welke dingen je zelf wilt doen. Door hier duidelijke afspraken over te maken weten beide partijen wat ze van elkaar kunnen verwachten. De aankoopmakelaar zal je hierna aanraden eens wat rond te kijken in verschillende plaatsen en wijken. Hierdoor kun je jouw woonwensen concretiseren en een goed beeld krijgen wat je binnen je financiële mogelijkheden kunt verwachten.

Bezichtiging en onderzoek

Wanneer jijzelf of de aankoopmakelaar een huis vindt dat een bezichtiging waard is, kun je samen een bezichtiging regelen. Tijdens de bezichtiging zul je zelf waarschijnlijk vooral letten op de sfeer en mogelijkheden van een woning. De makelaar kijkt echter vooral naar eventuele gebreken en de staat van onderhoud van het huis. De aankoopmakelaar zal vervolgens de nodige gegevens opvragen over het huis een overzicht maken met (recent) verkochte huizen die vergelijkbaar zijn en welke verkoopprijs daarbij gehanteerd is en eventueel een bouwkundig specialist raadplegen voor nader onderzoek van de woning.

Aankoop en afhandeling

Wanneer je daadwerkelijk over wilt gaan tot het kopen van de woning, zal de makelaar je adviseren bij het bieden. Aankoopmakelaars weten veel van de juiste prijs en zijn dan over het algemeen ook erg goed in staat een biedingstrategie te bepalen. Wanneer het bod door de verkopende partij geaccepteerd wordt, zal de makelaar in de meeste gevallen de koopovereenkomst opstellen. Als een andere partij de koopovereenkomst opstelt zal de makelaar de overeenkomst grondig controleren. Vervolgens zal de aankoopmakelaar helpen de financiering (meestal in de vorm van een hypotheek) rond te maken. Tenslotte adviseert de makelaar je over de zaken die nog voor de overdracht van de woning geregeld moeten worden. Ook zal de makelaar je helpen bij het controleren van de leveringsakte en nota van afrekening die door de notaris worden opgesteld. Na het tekenen van deze zaken staat het huis op jouw naam en kun je gaan genieten van het nieuwe huis.

1 gedachte over “Aankoopmakelaar”

  1. Duidelijk stukje over wat een aankoopmakelaar kan betekenen bij het kopen van een huis. Het is inderdaad erg handig dat de aankoopmakelaar de expertise heeft om prijzen te analyseren. Zelf is het soms lastig te weten of de prijs wel goed is.

    Beantwoorden

Plaats een reactie