Courtage makelaar

Bij het kopen of verkopen van een huis komen nogal wat zaken kijken. Er is juridische, financiële en soms ook bouwtechnische kennis nodig om tot een legale, gunstige en eerlijke overeenkomst te komen. Deze kennis hebben de meeste mensen die een huis kopen of verkopen niet direct in bezit. Veel mensen die hun huis willen verkopen of juist een huis willen aankopen schakelen dan ook de hulp in van een makelaar. Deze makelaar ontvangt in ruil voor de hulp bij het verkopen en/of aankopen van een huis echter wel een vergoeding. Deze vergoeding wordt ook wel de courtage of afsluitprovisie van de makelaar genoemd.

Wat is courtage?

Courtage is de beloning van de makelaar voor het afsluiten van een koopovereenkomst. Courtage kan door de makelaar zowel bij de aankoop als bij de verkoop van een huis in rekening worden gebracht. Ook bij de aan- of verkoop van aandelen wordt soms courtage gerekend. De courtage makelaar wordt over het algemeen uitgedrukt als een percentage van het totale bedrag dat met de overeenkomst gemoeid is. Een gangbaar percentage voor de hoogte van de courtage is op het moment tussen de 1,2 en 2,5% van het totale koopsom van de woning. Deze percentages zijn exclusief btw. Over het algemeen zal het percentage courtage bij duurdere woningen lager liggen dan bij wat goedkopere woningen. Het precieze percentage is vaak afhankelijk van de werkzaamheden die door de makelaar zijn uitgevoerd tijdens het proces van aan- of verkoop. Meerdere offertes opvragen bij verschillende makelaars en onderhandelen over het percentage courtage dat de makelaar ontvangt kan een hoop kosten besparen en is de laatste jaren bovendien steeds gebruikelijker geworden. Je hoeft je hier dan ook zeker niet voor te generen. Over het algemeen is het gebruikelijk het percentage courtage vast te leggen voordat je met een makelaar in zee gaat.

Wat krijg je voor de courtage terug?

In ruil voor de courtage makelaar, verricht hij of zij werkzaamheden zoals afspraken inplannen met kandidaten, de bezichtiging van de woning, onderhandeling voeren over de prijs en uiteindelijk bij het afsluiten van de overeenkomst. Deze werkzaamheden betreffen meestal de zaken waar u niet de kennis of de tijd voor hebt. Dit kan bijvoorbeeld het vaststellen van de juiste prijs voor de woning zijn, maar ook het afwikkelen van juridische zaken die bij de koopovereenkomst komen kijken. Vaak zal een makelaar bovendien onderhandelen over de ontbindende voorwaarden en de datum van overdracht. Een makelaar levert in ruil voor de courtage vaak een cruciale bijdrage aan het uiteindelijk kopen of verkopen van een huis.

Plaats een reactie