Huis kopen zonder makelaar

De meeste mensen nemen bij het kopen van een huis een makelaar in de arm die verschillende juridische en financiële taken voor ze uit kan voeren. Hoewel er veel bij het kopen van een huis komt kijken, is het mogelijk een huis te kopen zonder makelaar. Dit scheelt een mooi bedrag aan zogeheten courtage die een  aankoopmakelaar rekent voor zijn werkzaamheden. De courtage komt meestal neer op een percentage van tussen de 1,2% en 2,5% van het totale bedrag dat met de aankoop van een huis gemoeid is. Als je weet in welke prijsklasse jij jouw nieuwe huis gaat zoeken, kun je wel nagaan hoeveel geld een huis kopen zonder makelaar jou kan schelen. Deze bedragen zijn exclusief btw dus zullen vaak nog verder oplopen. Wanneer je veel informatie opzoekt en de volgende tips ter harte neemt, is het voor iedereen met doorzettingsvermogen en geduld mogelijk een huis te kopen zonder hulp van een makelaar.

Bereken jouw maximale hypotheek en vind jouw droomhuis

Alvorens je een huis kunt kopen is het handig de maximale hypotheek te bepalen. Deze kun je met verschillende tools op internet achterhalen. De maximale hypotheek die je kunt krijgen is afhankelijk van jouw maandelijkse inkomen en dat van je partner. Het is ook aan te bevelen om vrijblijvend een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Dat kan bij een bank of bij een onafhankelijke adviseur. Wanneer je weet hoe hoog jouw maximale hypotheek uit zal vallen, kun je binnen dit budget gaan zoeken naar jouw droomhuis. Als je dit huis gevonden hebt, kun je een bezichtiging gaan plannen.

De bezichtiging en het openingsbod

Tijdens de bezichtiging is het belangrijk goed op de staat van onderhoud van het huis te letten. Wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud of verborgen gebreken, moet je dit natuurlijk meenemen in de hoogte van het openingsbod. Als je zelf niet over veel bouwkundige kennis beschikt, kan het handig zijn een kennis of familielid met meer bouwkundige kennis mee te vragen naar de bezichtiging. Je dient de makelaar van de verkopende partij ook altijd naar te vragen naar gebreken, hij of zij heeft de plicht je volledig te informeren. Behalve van de staat van het huis hangt jouw openingsbod ook af van de woningwaarde die je op kan vragen bij het kadaster en natuurlijk de druk op de huizenmarkt. Het kan voor het bepalen van het openingsbod ook slim zijn om meer informatie in te winnen over de periode dat het huis al te koop staat en de reden van verkoop. Wanneer de verkopende partij al over een nieuwe woning beschikt, zullen ze te maken hebben met dubbele maandlasten en dus graag snel willen verkopen. Denk bij het uitbrengen van een bod altijd aan de kosten koper en om het opnemen van ontbindende voorwaarden, zoals financiering.

De onderhandeling

Na het openingsbod zal je een tegenbod van de verkopende partij ontvangen. Laat je echter nooit opjagen in de onderhandelingen en zorg dat je de controle houdt. Een periode van stilte tijdens de onderhandelingen kan soms in jouw voordeel werken. Een andere goede tip is om in te gaan op een tegenbod door jouw bod te verhogen in ruil voor zaken die ter overname worden aangeboden zoals gordijnen, wasmachine of andere spullen.

De koopovereenkomst

Wanneer je bod wordt geaccepteerd is het zaak om jullie afspraken omtrent de aankoop in een koopovereenkomst vast te leggen. De concept koopovereenkomst wordt daarbij waarschijnlijk opgesteld door de verkopende makelaar. Het is belangrijk dat je deze koopovereenkomst nauwkeurig doorleest en op fouten controleert, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Plaats een reactie