Huizenprijzen & hypotheekrente

Het lijkt in Nederland voor de meeste mensen allemaal zo normaal: een dak boven je hoofd. Uiteraard zij wij hier een bepaalde levensstandaard gewend, maar het is echt niet zo vanzelfsprekend dat mensen hier rustig in hun huisje kunnen wonen. Dit komt door de hoge schulden die mensen in tijden van de crisis kunnen hebben opgebouwd, met betrekking op hun huisvesting. Een huis koop je namelijk voor een beginwaarde, waar vervolgens een hypotheek op wordt berekend. Deze hypotheek is de afbetaling van je huis, waar de regering dus ook beslag op kan leggen op het moment dat er op de een of andere manier een betaalachterstand ontstaat. Gedurende de jaren dat Nederland (en heel Europa) in de financiële crisis verkeerde, daalden veel huizen enorm in waarde. Dit betekent dat mensen hun huis duurder hebben gekocht dan waarvoor ze het weer kunnen verkopen. Automatisch houdt dat ook in dat de hypotheekrente die je af moeten betalen hoger is dan de waarde van het huis.

Normaal gesproken gaat men er vanuit dat een huis kan worden gekocht, om het uiteindelijk ‘met winst’ weer te verkopen. Hierdoor verdwijnt ook een deel van de hypotheek schuld en blijft men in een financieel gezonde situatie. De dalende huizenprijzen van de afgelopen jaren hebben dus een gigantisch effect gehad op de waarde van veel huizen en de toebehorende hypotheekrente. Wat velen echter niet weten is dat er bijvoorbeeld in 2014 een derde van de huishoudens met een eigen woning het hoofd nauwelijks boven water kon houden, omdat de hypotheek vergeleken met de huiswaarde bijna onbetaalbaar was. Inmiddels gaat het een stuk beter en medio 2019/2020 zouden de aantal gehalveerd zijn.

Laten we die hypotheek, de hypotheekrente en de hypotheekrenteaftrek dan eens wat beter bekijken. Want hoewel deze drie begrippen in naam niet zo veel verschillen, zit er wel degelijk verschil in de definitie en wat het uiteindelijk voor onze portomennee betekent. Een hypotheek kan worden gezien als de lening die wordt afgesloten door nieuwe bewoners om het huis af te betalen. Dit is een maandelijks bedrag, waarmee een huis in delen kan worden betaald. De hypotheek wordt bepaald op basis van ieders vaste inkomen, baanzekerheid en de waarde van het huis. Meestal wordt een hypotheek afgesproken over een periode van 30 jaar. Wanneer de hypotheek volledig is afbetaald, is het huis officieel iemands bezit. Echter, voor veel huishoudens is het doel om het huis dus duurder te verkopen dan het is gekocht, zodat er aan het einde minder hypotheek hoeft worden te betaald.

De hypotheekrente is, zoals de naam al doet vermoeden, de rente die wordt berekent over een hypotheek. Op dit moment is de hypotheekrente erg gunstig voor nieuwe kopers, omdat deze historisch laag ligt. Met name in 2015, toen de rente een absoluut dieptepunt bereikte, was het ondanks de instabiele economische situatie voor veel mensen toch aantrekkelijk om naar een nieuwe woning te gaan kijken. Hoe lager de rente, hoe minder je hoeft betalen.
De laatste van deze drie termen, de hypotheekrenteaftrek, staat voor de aftrekbare rente en aftrekbare kosten over het voor de eigen woning geleend geld. Deze aftrek maakt het voor de betaler makkelijker om aan de lasten te voldoen.

Ook zijn er tegenwoordig weer mogelijkheden om een tweede huis in Nederland aan te schaffen en hiervoor deels een hypotheek te nemen. Wel is het zo dat je voor de aanschaf van een recreatiewoning wel meer eigen middelen in kas moet hebben.
Ga eens met een specialist om tafel om je eigen mogelijkheden in kaart te brengen.

Plaats een reactie